/ април 23, 2018/ Полезни статии/ 0 comments

Практикуването на Тай чи разглежда натрупването на напрежение или стрес на различни нива във физиологията и тялото на човека, както и в неговото емоционално-психическо и мисловно-интелектуално присъствие. Самото тяло в своето устройство се разглежда като система от различни структури на плътност и резервоари /органи/, в които това напрежение се задържа и натрупва като по този начин блокира правилното и естествено хармонично протичане на енергията в него. Съответно практикуването на упражненията в Тай чи носи своя терапевтичен ефект носочен към освобождаване на натрупаното напрежение и неговото полезно използване. Условно в тялото този ефект се става на мускулно ниво, на нивото на връзките и сухожилията, както и в дълбочина -на нивото на костите и костния мозък. Освобождаването на напрежението и стреса се случва все по-дълбоко, като зависи от степента на усвояване и изпълнение в практиката.

Макар, че обикновано днес за Тай чи се говори като за бавни и плавни, непрекъснати  движения и дихателна гимнастика за балансиране на енергията, тази практика е позната и като бойното изкуство тайдзицюан. Бойното изкуство разбира се също изисква необходимата продължителност и дълбочина на неговото усвояване. Приложимостта на едно и също изкуство, което би могло да разруши противника и едновременно с това възможността за постигането възстановяващ и терапевтичен ефект на пръв поглед би могло да изглежда като противоречие. Всъщност противоречие няма, защото практиката ни води към усвояване на съответните вътрешни механизми за преодоляване на агресията на напрежението и стреса, насочени към разрушаване на нашето тяло и баланс. По същия този начин и същите тези механизми работят при необходимост от справяне с външно поведение на агресия, насочено към увреждането и разрушаването на нашето тяло и съзнание от друг външен източник или външни фактори на стреса. Всичко това е свързано с определени процеси и динамика, в които статичното решение е само временно, крехко и нетрайно. Затова изучаването и практикуването на Тайчи не би могло да бъде отделено от нашето ежедневие, в което стресът и агресивното напрежение така или иначе ни се случват. За тях ние търсим възможности, начини и решения за преодоляването им както във, така и вън от нашето тяло и съзнание.

Изучаването и практикуването на Тай чи е свързано с разбиране и усвояване на  процеси, ангажирани с постигането на балансирано отношение и структура в нашата емоционалност и мисловност, в нашата настройка и възприятия, насочени към външните и вътрешни фактори на средата. Дори и малкото докосване до този комплексен подход има своето положително въздействие и оказва неизменно и ползотворно влияние за постигане на по-добър баланс и хармония в нашето ежедневие. Практикуването e в състояние да ни даде незаменимо „Know how” за преодоляване въздействието на стреса на различни нива в съвременното негово проявление.

 

Валери Иванов – лайошъ

 

За информация и контакти:

www.xuangui.com,

e-mail: jogode@abv.bg

тел.: +359 898 586 003

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*